Vallfärd mot norr

Vallfärd mot norr

  I takt med att Sverige urbaniserades framstod den orörda naturen som allt mer lockande. Fjällen blev på modet och när järnvägen byggdes ut i slutet på 1800-talet inleddes en turistinvasion, där Svenska Turistföreningen var drivande. Text: Axel Andersson De två unga … Läs mer »

Annons

Celibatet och dubbelmoralen

Celibatet och dubbelmoralen

I århundraden kämpade kyrkans ledning för att få biskopar, präster och diakoner att leva i sexuell avhållsamhet – utan att lyckas något vidare. Nu öppnar påven Franciskus I för att avskaffa det celibat som till slut blev norm för prästerskapet i … Läs mer »

Ständig oro för fetma

Ständig oro för fetma

Så här års är det många som lägger om sina kostvanor och börjar träna för att komma i form till sommaren. Att försöka bli smal är dock inget nytt påfund. Redan under antiken försökte man gå ner i vikt genom att följa … Läs mer »

Kvinnorna bakom Marie-Antoinette

Kvinnorna bakom Marie-Antoinette

För Frankrikes första dam var stil ett politiskt verktyg. Bakom drottningens extravaganta image stod designern Rose Bertin och konst-nären Élisabeth Vigée-Le Brun. Båda gjorde osannolika karriärer i ett samhälle där de flesta yrkesvägar var stängda för kvinnor. Text: Johan deurell År … Läs mer »

Agitatorn som gick till vänster

Agitatorn som gick till vänster

Hon var överklassflickan som blev socialistisk agitator och den första kvinna som nådde toppen i ett parti. Men Kata Dalström var omstridd – hon sparkades ut från den socialdemokratiska parti-ledningen då hon var för revolutionär. Text: Gunnela Björk Stämningen var tryckt i … Läs mer »

Sista pesten i Stockholm

Sista pesten i Stockholm

Katastrofen slog till mot huvudstaden hösten 1710. Efter ett halvårs inferno hade närmare 40 procent av Stockholms befolkning dött. Vad som kan ha varit den värsta händelsen i Sveriges historia är också en av de minst kända. Text: Magnus Västerbro … Läs mer »

Napoleons Joséphine blev stilikon

Napoleons Joséphine blev stilikon

Joséphine de Beauharnais var kejsarinnan som vann folkets hjärtan genom sin charm och elegans. Napoleon Bonapartes livslånga kärlek stod i händelsernas centrum när Europas karta ritades om. Text: Johannes Heuman Napoleon anlände två timmar för sent på grund av militära överläggningar. Borgmästaren hade … Läs mer »

Krigsmanshuset i Vadstena

Krigsmanshuset i Vadstena

När den svenska armén på 1600-talet började tvångsutskriva soldater ökade behovet av att ta hand om dem som skadats. Ett första försök var krigsmanshuset i Vadstena där tjugofem soldatfamiljer fick fritt uppehälle. Idén var god, men föll inte väl ut. Text Erik … Läs mer »

  • Annons

    LRFpuff

  • Nyhetsbrev

    Missa inte vårt nyhetsbrev!

    Skriv in din e-post! Läs mer »

  • Följ oss på Twitter!

  • Gilla oss på Facebook!