Utan bin – inget liv

Utan bin – inget liv

I årtusenden har den söta honungen varit en åtråvärd produkt för människor. Biet har alltid varit omgärdat av mystik och förknippats med fruktsamhet. Nu hotas insekten och den  viktiga pollineringen av moderna miljögifter. Text: Ingela Bendt En paleolitisk klippmålning i Aranagrottan … Läs mer »

Annons

Konungen är död – leve konungen!

Konungen är död – leve konungen!

När Sverige blev ett arvrike på 1500-talet fick de kungliga begravningarna en ny karaktär. Med pompa och ståt fördes den döde till sista vilan, en symbolladdad ceremoni som skulle säkra tronföljarens makt. Text: Tomas Blom Det är ingen tillfällighet att … Läs mer »

Vallfärd mot norr

Vallfärd mot norr

  I takt med att Sverige urbaniserades framstod den orörda naturen som allt mer lockande. Fjällen blev på modet och när järnvägen byggdes ut i slutet på 1800-talet inleddes en turistinvasion, där Svenska Turistföreningen var drivande. Text: Axel Andersson De två unga … Läs mer »

Celibatet och dubbelmoralen

Celibatet och dubbelmoralen

I århundraden kämpade kyrkans ledning för att få biskopar, präster och diakoner att leva i sexuell avhållsamhet – utan att lyckas något vidare. Nu öppnar påven Franciskus I för att avskaffa det celibat som till slut blev norm för prästerskapet i … Läs mer »

Ständig oro för fetma

Ständig oro för fetma

Så här års är det många som lägger om sina kostvanor och börjar träna för att komma i form till sommaren. Att försöka bli smal är dock inget nytt påfund. Redan under antiken försökte man gå ner i vikt genom att följa … Läs mer »

Kvinnorna bakom Marie-Antoinette

Kvinnorna bakom Marie-Antoinette

För Frankrikes första dam var stil ett politiskt verktyg. Bakom drottningens extravaganta image stod designern Rose Bertin och konst-nären Élisabeth Vigée-Le Brun. Båda gjorde osannolika karriärer i ett samhälle där de flesta yrkesvägar var stängda för kvinnor. Text: Johan deurell År … Läs mer »

Agitatorn som gick till vänster

Agitatorn som gick till vänster

Hon var överklassflickan som blev socialistisk agitator och den första kvinna som nådde toppen i ett parti. Men Kata Dalström var omstridd – hon sparkades ut från den socialdemokratiska parti-ledningen då hon var för revolutionär. Text: Gunnela Björk Stämningen var tryckt i … Läs mer »

Sista pesten i Stockholm

Sista pesten i Stockholm

Katastrofen slog till mot huvudstaden hösten 1710. Efter ett halvårs inferno hade närmare 40 procent av Stockholms befolkning dött. Vad som kan ha varit den värsta händelsen i Sveriges historia är också en av de minst kända. Text: Magnus Västerbro … Läs mer »

  • Annons

    LRFpuff

  • Nyhetsbrev

    Missa inte vårt nyhetsbrev!

    Skriv in din e-post! Läs mer »

  • Följ oss på Twitter!

  • Gilla oss på Facebook!