En ny vår för historien

En ny vår för historien

Under 1980-talet betraktade många svenskar historia med ointresse eller rentav misstänksamhet. Men i takt med att en rad omvälvande händelser formade ett nytt Europa vaknade ett  nytt historieintresse till liv – samtidigt som denna tidning såg dagens ljus. Text: John Chrispinsson … Läs mer »

Annons

De svenska SS-fruarna

De svenska SS-fruarna

De skulle bli hustrur till tyska SS-män och hade i uppdrag att föda ariska barn för att säkra nazismens framtid. I amerikanska National Archives finns spåren bevarade efter 218 500 utvalda kvinnor. Britta från Stockholm var en av dem. Text: Christoph Andersson … Läs mer »

Så blev Sverige en del av Nato

Så blev Sverige en del av Nato

På 1950-talet hade Nato femton medlemmar. Sverige kallades »den sextonde Natostaten» av dem som visste. För redan från start var det neutrala och alliansfria Sverige knutet till den västliga försvars-alliansen. Hur blev det så? Här är berättelsen om hur Sverige … Läs mer »

Fult spel och starka känslor

Den 12–13 september drabbar svenska och finländska idrottare samman på Stockholms stadion för den 75:e Finnkampen. Den första hölls redan 1925, men genom åren har flera lands-kamper ställts in på grund av heta kontroverser länderna emellan. Text: Torbjörn Nilsson Loppet på … Läs mer »

Könskamp i vattnet

Könskamp i vattnet

Nu i början av augusti avgörs sim-VM i den ryska staden Kazan, och förhoppningsvis kan den svenska truppen kamma hem en drös medaljer. Att både kvinnor och män deltar i tävlingarna är en självklarhet. Det var det inte för hundra år … Läs mer »

  • Annons

    AHI_251x281_pasparet

  • Nyhetsbrev

    Missa inte vårt nyhetsbrev!

    Skriv in din e-post! Läs mer »

  • Följ oss på Twitter!

  • Gilla oss på Facebook!