Annons

Fult spel och starka känslor

Den 12–13 september drabbar svenska och finländska idrottare samman på Stockholms stadion för den 75:e Finnkampen. Den första hölls redan 1925, men genom åren har flera lands-kamper ställts in på grund av heta kontroverser länderna emellan. Text: Torbjörn Nilsson Loppet på … Läs mer »

Könskamp i vattnet

Könskamp i vattnet

Nu i början av augusti avgörs sim-VM i den ryska staden Kazan, och förhoppningsvis kan den svenska truppen kamma hem en drös medaljer. Att både kvinnor och män deltar i tävlingarna är en självklarhet. Det var det inte för hundra år … Läs mer »

Evakueringen vid Dunkerque 1940

Evakueringen vid Dunkerque 1940

I år är det 75 år sedan en av krigshistoriens mest dramatiska räddningsaktioner ägde rum – evakueringen av hundratusentals allierade soldater över Engelska kanalen, undan fram- ryckande tyska styrkor. Än i dag diskuterar historikerna hur händelsen ska värderas. Text: Niclas … Läs mer »

Utan bin – inget liv

Utan bin – inget liv

I årtusenden har den söta honungen varit en åtråvärd produkt för människor. Biet har alltid varit omgärdat av mystik och förknippats med fruktsamhet. Nu hotas insekten och den  viktiga pollineringen av moderna miljögifter. Text: Ingela Bendt En paleolitisk klippmålning i Aranagrottan … Läs mer »

Konungen är död – leve konungen!

Konungen är död – leve konungen!

När Sverige blev ett arvrike på 1500-talet fick de kungliga begravningarna en ny karaktär. Med pompa och ståt fördes den döde till sista vilan, en symbolladdad ceremoni som skulle säkra tronföljarens makt. Text: Tomas Blom Det är ingen tillfällighet att … Läs mer »

Vallfärd mot norr

Vallfärd mot norr

  I takt med att Sverige urbaniserades framstod den orörda naturen som allt mer lockande. Fjällen blev på modet och när järnvägen byggdes ut i slutet på 1800-talet inleddes en turistinvasion, där Svenska Turistföreningen var drivande. Text: Axel Andersson De två unga … Läs mer »

Celibatet och dubbelmoralen

Celibatet och dubbelmoralen

I århundraden kämpade kyrkans ledning för att få biskopar, präster och diakoner att leva i sexuell avhållsamhet – utan att lyckas något vidare. Nu öppnar påven Franciskus I för att avskaffa det celibat som till slut blev norm för prästerskapet i … Läs mer »

 • Annons

  banner-populär-historia-höst

 • Aktuell läsning

  kalifat_250px

  Hundratusentals människor flyr från Syrien, den största flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskriget är ett faktum. Läs om det historiska kalifat som IS försöker återupprätta. Ur Populär Historia 12/2014.

  Läs artikeln här

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Gilla oss på Facebook!