Elin Wägner

Elin Wägner

Elin Wägner var journalisten, författaren och akademiledamoten som ihärdigt slogs för kvinnans rättigheter. Hon var en förgrundsfigur i fredsrörelsen och en av de första att ta upp miljöfrågan. Text: Gunnela Björk Än en gång stod Elin Wägner i talarstolen. Liten och nätt, … Läs mer »

Annons

Den glömda staden

Johann Burckhardt måste ha vandrat precis samma väg, men säkerligen överraskats ännu mer, när han som förste europé på flera hundra år upptäckte Petra 1812. Han föddes 1784 i Lausanne och var son till en schweizisk arméöverste. Burckhardt ägde en … Läs mer »

Så föddes EU

Så föddes EU

Fransmannen Robert Schuman ville undvika krig. Tysken Konrad Adenauer ville bli accepterad. Tillsammans skapade de världens första organisation med överstatlig makt: Europeiska kol- och stålgemenskapen. Ur den växte dagens EU fram. Text: Daniel Rydén Klockan halv tio inledde Konrad Adenauer regeringssammanträdet. … Läs mer »

Ferdinand och Isabella

Ferdinand och Isabella

När de blivande regenterna Isabella av Kastilien och Ferdinand av Aragonien gifte sig 1469 lade de grunden till en stormakt. Tillsammans styrde de målmedvetet mot ett enat kristet rike. De besegrade de sista morerna och införde inkvisitionen. Text: Sara Griberg Den … Läs mer »

Bondetåget 1914

Bondetåget 1914

För 100 år sedan samlades trettio tusen bönder vid Stockholms slott för att uppvakta kungen i försvarsfrågan. Gustaf V:s tal fick regeringen att avgå och den spirande demokratin att gå i stå. Text: Karl-Olof Andersson Det var onsdagen den 19 … Läs mer »

Brottsplatsfotografering

Brottsplatsfotografering

Detaljrika bilder från brottsplatser är i dag en självklar del av polisens utredningar. Men så har det inte alltid varit. Den systematiska användningen av polisfotografering startade i Sverige på 1920-talet. Tekniken hämtades från Tyskland. Text: Thorsten Sandberg För att kunna hantera en … Läs mer »

Så blev bocken jultomte

Så blev bocken jultomte

Den svenska jultomten sägs vara en blandning av Santa Claus och den grå gårdstomten. Men egentligen är julbocken hans närmaste släkting. Text: Håkan Strömberg Traditionen att ge bort presenter till jul har sina rötter i de romerska nyårsgåvorna, strenae. När Europa … Läs mer »

De finska krigsbarnen

De finska krigsbarnen

80 000 finska barn hamnade under andra världskriget hos fosterfamiljer i Sverige. När freden slöts uppstod stridigheter om var barnen egentligen hörde hemma. Historikern Pertti Kavén, själv krigsbarn, berättar om ett politiskt misstag. Den 30 november 1939 angrep Sovjetunionen Finland och … Läs mer »

Fredsrörelsen

Fredsrörelsen

I oktober tillkännages årets mottagare av Nobels fredspris. När Alfred Nobel undertecknade sitt berömda testamente var han påverkad av den moderna fredsrörelse som uppstått i slutet av 1800-talet. Med 1950-talets kärnvapenhot fick den ett uppsving. Text: Carolina Söderholm En intensiv … Läs mer »

Pommerska kriget

Pommerska kriget

Pommerska kriget var en del av det så kallade sjuårskriget som avslutades för 250 år sedan. En klausul i westfaliska freden tvingade svenskarna att ta till vapen mot Preussen. Rädslan att bli till åtlöje gjorde att de inte vågade låta … Läs mer »

 • Annons

  SLA_4046_251x281

 • Läsarresa till Riga

  Riga

  Följ med Historiska Resor till Östersjöpärlan Riga! Läs mer om resan här. 

 • Tidskriftssamlare

  Varför inte samla dina utgåvor av Populär Historia i en tålig och praktisk tidskriftssamlare?
  Klicka här för att beställa!

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Gilla oss på Facebook!