Viktiga vapen

Vapenproduktion och export av krigsmateriel har sedan flera hundra år varit en viktig del av den svenska ekonomin. Så än i dag. Hur rimmar detta med landets ambition – i alla fall det senaste århundradet – att främja freden?

Alldeles utmärkt, om du frågar vissa. Egen vapentillverkning är nödvändig för att vi ska värna vårt oberoende och vår frihet. Och för att denna produktion ska kunna klaras ekonomiskt måste vi också sälja till andra stater.

Andra menar att den svenska vapenexporten är en skamlig företeelse som sprider elände jorden runt. Och att den internationella vapenhandeln är fylld av smutsiga mutaffärer. Sverige borde satsa sin ingenjörskonst och sina råvarutillgångar på annat.

Jag hör till dem som har svårt att känna äkta nationell stolthet över Boforskanoners effektivitet och Jasplanens prestanda. Men frågan är komplicerad, det medges.

Vilken åsikt du än företräder är jag övertygad om att du har glädje av att ta del av den kunnige vetenskapsjournalisten Nils Johan Tjärnlunds djuphistoriska exposé med start på sidan 18 i tidningen.

Trevlig läsning!

Publicerat i Chefredaktören |

Kommentarer inaktiverade.

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Annons

  POP_3936_banner

 • Gilla oss på Facebook!

 • Grattis till våra vinnare

  Den tyska krigsplanen som användes i anfallet mot Frankrike 1914 kallades för Schlieffenplanen, efter generalstabschef Alfred von Schlieffen.  
  Det var svaret på vår fråga i Populär Historia nr 9. 
  Följande fem läsare som visste det belönas med Marco Smedbergs bok Första världskriget:

  Ingemar Larsson, Lund

  Christian Wiklund, Sund

  Birgitta Bergström, Helsingborg

  Bengt W Johansson, Malmö

  Lena Månsson, Märsta