Hallå där…

Kathrin Hinrichs Degerblad, utredare på Riksantikvarieämbetet, som varit värd för en internationell konferens om färgarkeologi i Stockholm. Vad är färgarkeologi?

– Man skulle kunna säga att det är arkeologi med skalpell i stället för med spade. Det innefattar också laboratorieundersökning av färgprover. Av naturliga skäl arbetar vi ganska nära vår egen tid, från lite äldre olje- och limfärgsskikt till moderna plastfärger. Ett mål är att hindra att viktiga skikt försvinner innan de hunnit dokumenteras.

 Vilka objekt är ni intresserade av?

– Vid renoveringar kan vi till exempel gå igenom de ytskikt som finns i ett trapphus och upptäcka tidigare färgsättning och dekorationer. Då kan man sedan välja att rekonstruera gamla skikt eller lägga på nya. Om det handlar om rivning kan det också finnas ett behov av ren dokumentation, till exempel av dekorationsmålning.

Vad används informationen till?

– Vi kan få intressant information om olika tidsepoker och hantverks metoder genom att analysera pigment, bindemedel och dekorationstekniker. Tidigare var man mest intresserad av att få fram det första, och därmed äldsta, lagret av färg. Numera intresserar vi oss även för hur de senare skikten ser ut.

Varför anordnade ni den här konferensen?

– Färgintresserade forskare kommer från många olika områden, de kan vara antikvarier, arkitekter, målare etcetera. Det är också ett internationellt forskningsfält, vi hade deltagare från Nordamerika och övriga Europa. Konferensens tema var därför att diskutera standardmetoder för att få fram jämförbara resultat.

 Är färgarkeologi något för amatörer?

– Ja, i alla fall borde man kanske titta på gamla skikt när man renoverar hemma! Den ursprungliga färgsättningen kan ofta vara den som passar extra bra ihop med arkitekturen.

Christian Ahlskog

Publicerat i Hallå där | Etiketter |

Kommentarer inaktiverade.

  • Annons

    AHI_251x281_pasparet

  • Nyhetsbrev

    Missa inte vårt nyhetsbrev!

    Skriv in din e-post! Läs mer »

  • Följ oss på Twitter!

  • Gilla oss på Facebook!