Populär Historia 12/2012

Populär Historia 12/2012

Fokus: Gustav III

I årets sista nummer av Populär Historia berättar vi också om Biafrakriget, Gotlands silverskatter och hertig Karl Edvard, morfar till vår nuvarande svenske kung. Vi bjuder dessutom på en klurig jultävling och en alldeles ny serie om svenskar i världen. Först ut: språkforskaren Johannes Kolmodin.

Dessutom: nyheter – recensioner – korsord – Då & nu – Var är vi? – Läsarfrågor – Chefredaktören – Frågesport.

Provläs »
 • Johannes Kolmodin

  Språkforskaren och Karl XII-beundraren Johannes Kolmodin blev – med Sven Hedins hjälp och efter studier i Etiopien – Sveriges man i Konstantinopel. Text: Axel Andersson Den svenska missionsverksamheten under 1800-talet och början på 1900-talet skapade kontakter med nya okända världar. … Läs mer »

 • Fotografiet: Malmö arbetsstuga 1913

    Så här såg det ut på ”fritids” för hundra år sedan! Men istället för rundpingis, soffmys och ”fri lek”, som dagens ungar kan sysselsätta sig med efter skolan, handlade det vid tiden kring sekelskiftet 1900 om praktiskt arbete ”i … Läs mer »

En kommentar till Populär Historia 12/2012

 1. Gunnar Englund skriver:

  Läste artikeln om Anna Lihammers avhandling och hennes konstaterande att det är meningslösa att tala om ”vikingatidens människor som ‘våra förfäder’. Man ska inte tro att man ser sig själv när man ser tillbaka i historien.”

  Man undrar om hon skulle våga framföra motsvarande tanke om dagens greker i förhållande till antikens, irakiers relation till Mesopotamien eller egyptiers förhållande till faraonernas tid. Att föra fram den typen av kommentarer offentligt skulle nog bli stigmatiserat som ett överlägset kolonialt synsätt.

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Annons

  POP_3936_banner

 • Gilla oss på Facebook!

 • Grattis till våra vinnare

  Den tyska krigsplanen som användes i anfallet mot Frankrike 1914 kallades för Schlieffenplanen, efter generalstabschef Alfred von Schlieffen.  
  Det var svaret på vår fråga i Populär Historia nr 9. 
  Följande fem läsare som visste det belönas med Marco Smedbergs bok Första världskriget:

  Ingemar Larsson, Lund

  Christian Wiklund, Sund

  Birgitta Bergström, Helsingborg

  Bengt W Johansson, Malmö

  Lena Månsson, Märsta