Populär Historia 12/2012

Populär Historia 12/2012

Fokus: Gustav III

I årets sista nummer av Populär Historia berättar vi också om Biafrakriget, Gotlands silverskatter och hertig Karl Edvard, morfar till vår nuvarande svenske kung. Vi bjuder dessutom på en klurig jultävling och en alldeles ny serie om svenskar i världen. Först ut: språkforskaren Johannes Kolmodin.

Dessutom: nyheter – recensioner – korsord – Då & nu – Var är vi? – Läsarfrågor – Chefredaktören – Frågesport.

Provläs »
 • Johannes Kolmodin

  Språkforskaren och Karl XII-beundraren Johannes Kolmodin blev – med Sven Hedins hjälp och efter studier i Etiopien – Sveriges man i Konstantinopel. Text: Axel Andersson Den svenska missionsverksamheten under 1800-talet och början på 1900-talet skapade kontakter med nya okända världar. … Läs mer »

En kommentar till Populär Historia 12/2012

 1. Gunnar Englund skriver:

  Läste artikeln om Anna Lihammers avhandling och hennes konstaterande att det är meningslösa att tala om ”vikingatidens människor som ‘våra förfäder’. Man ska inte tro att man ser sig själv när man ser tillbaka i historien.”

  Man undrar om hon skulle våga framföra motsvarande tanke om dagens greker i förhållande till antikens, irakiers relation till Mesopotamien eller egyptiers förhållande till faraonernas tid. Att föra fram den typen av kommentarer offentligt skulle nog bli stigmatiserat som ett överlägset kolonialt synsätt.

 • Annons

  SLA_4046_251x281

 • Läsarresa till Riga

  Riga

  Följ med Historiska Resor till Östersjöpärlan Riga! Läs mer om resan här. 

 • Tidskriftssamlare

  Varför inte samla dina utgåvor av Populär Historia i en tålig och praktisk tidskriftssamlare?
  Klicka här för att beställa!

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Gilla oss på Facebook!