Populär Historia 3/2005

Populär Historia 3/2005

100 händelser som skakade Sverige, prinsessor, Beirut, Timur Lenk transitering, H C Andersen, andra världskriget.

Provläs »
 • Klassiskt foto omtolkas

  Författaren Lars Gyllenhaal har under flera år bedrivit arkivforskning kring svensk beredskapstids mest klassiska bild, där tyskar i och utanför ett godståg övervakas av skjutklar svensk militär. Fotot har reproducerats hundratals gånger, inte minst i läroböcker, och anges i ungefär … Läs mer »

 • Fotografiet: Stockholm, 1955

  Bra bildjournalistik handlar inte sällan om dramatik; att fånga ett avgörande ögonblick, förmedla starka känslor, eller lyfta fram någon karismatisk personlighet. Och när det delas ut priser för bästa bild är det ofta krig, olyckor och idrott som skildras. Men … Läs mer »

 • Prinsessorna träder fram i ljuset: Inte bara bihang…

  Ett sextiotal berättelser i bröderna Grimms digra samling av tyska folksagor handlar om kungen och hans tre söner. Ofta går de ut på att prinsarna ska försöka hitta den rätta hustrun och på så sätt vinna kungariket. Utan den rätta … Läs mer »

 • Havrekapitalisterna

  Nuförtiden exporterar Sverige 250 000–300 000 ton havre om året. Det betyder att exporten åter har nått den nivå den hade när den var som störst på 1800-talet. Huvuddelen av dagens export går till USA. Där används havren till hästfoder och frukostflingor. … Läs mer »

 • Beirut blomstrar på nytt

  På 1960- och 70-talen gick charterplanen i skytteltrafik till Beirut. Den libanesiska huvudstaden fylldes av oräkneliga barer, nattklubbar, restauranger, hotell och strandklubbar. I stadens hjärta låg medeltida gränder, kyrkor, moskéer och synagogor. Detta var även regionens finansiella centrum. Beirut var … Läs mer »

 • Perspektiv: Columbus förde syfilis till Europa

  Det var inte bara nyheten om en ny kontinent som Columbus hade med sig tillbaka till Europa då han 1493 återvände från sin legendariska resa till Amerika, utan även en ny mikroorganism. Hans besättning hade smittats av könssjukdomen syfilis, som … Läs mer »

 • Andra världskriget - 1942: 1942 – Maktkamp i Stilla havet

  Det japanska flyganfallet mot Pearl Harbor i december 1941 var framgångsrikt, men endast till hälften. Arton amerikanska örlogsfartyg, däribland fem slagskepp, hade antingen sänkts eller skadats allvarligt och USA tilldelats en ordentlig chock. De amerikanska bränsleförråden undgick emellertid förstörelse när … Läs mer »

 • När cykeln kom till stan

  Uppståndelsen lär ha varit stor när Kalmars första cykel rullade genom staden sommaren 1886. Den lycklige ägaren hette Oskar Sellgren, och han var då sexton år gammal. Cykeln var en så kallad höghjuling av engelskt fabrikat. Oskar hade fått den … Läs mer »

 • 100 händelser som skakade Sverige

  I mitt arbete som universitetslärare har jag ibland låtit studenter rangordna ett tiotal händelser efter deras betydelse. De händelser jag valt ut för bedömning har varit av helt olika karaktär: Jesu födelse, industriella revolutionen, Elvis Presleys död, Sveriges VM-brons i … Läs mer »

 • Barn av 1800-talet

  Inför den danske författaren Hans Christian Andersens sjuttioårsdag 1875 samlade människor i hela Danmark in pengar till en staty över diktaren. Den skulle ställas upp i Kongens have i Köpenhamn och bildhuggaren August Saabye utarbetade en skiss som visade sagoförfattaren … Läs mer »

 • Lenk till historien

  Uzbekistan har utsett Timur Lenk (1336–1405) till sin nationalsymbol och i år firas 600-årsminnet av den ökände erövrarens död med en rad evenemang. Han är ock­så ämne för en nyutkommen bok, Tamerlane – Sword of Islam, Conqueror of the World. … Läs mer »

Kommentarer inaktiverade.

 • Annons

  AHI_251x281_pasparet

 • Nyhetsbrev

  Missa inte vårt nyhetsbrev!

  Skriv in din e-post! Läs mer »

 • Följ oss på Twitter!

 • Gilla oss på Facebook!